YG Corp
 

15 ANI DE FORMARE A CAPACITĂȚII IN DOMENIUL ANALIZEI IMPACTULUI DE REGLEMENTARE

Acum 15 ani, în 2008, în Republica Moldova, a fost elaborat primul manual pentru instruirea în domeniul Analizei Impactului de Reglementare (AIR). Acest nou instrument venea să asigure un proces decizional axat și sporirea calității legislației, un efect pozitiv a noilor reglementări asupra societății, economiei și mediului.

În vederea creării și consolidării capacității funcționarilor publici de a realiza analiza impactului, un grup de experți din instituțiile de învățământ superior și sectorul asociativ, Angela Popovici, Veronica Butnaru, Svetlana Cojocaru, Vitalie Sacară, Corneliu Popovici, au elaborat suportul de curs „Analiza Impactului de Reglementare”.

Acesta a fost conceput ca un îndrumar de implementare a cadrului legal și a bunelor practici în domeniu, permițând funcționarilor publici și tuturor celor interesați să înțeleagă mai bine obiectivele și modalitățile de realizare ale AIR.

Eforturile de implementare a AIR au atras după sine și elaborarea Ghidului facilitatorului, dar și a unor programe de instruire care s-au bazat pe experienţa personalului direct implicat în procesul de analiză a impactului, opiniile şi consultanţa experţilor străini şi a cercurilor academice din Moldova.

În anul 2019 a fost aprobată o nouă metodologie de realizare a analizei impactului de reglementare, dar având în vedere fluxul constant de cadre în autorități, insuficiența de cunoștințe în acest domeniu, rămâne deosebit de importantă petrecerea cu regularitate a instruirilor legate de analiza de impact, deoarece consolidarea capacităților și cunoștințelor funcționarilor publici în acest domeniu crește substanțial calitatea reglementărilor elaborate.