Constatăm că în Republica Moldova Educația a devenit o adevărată Cenușăreasa căreia doar i se spune ,,prioritate".
Educația este jucăria preferată a politicienilor, care au transformat-o înt-un spațiu de experimente și plagieri după modele străine.
Educația noastră e profund afectată de indiferență și de așa-zișii ,,experți” pe care nu-i doare sufletul de ce se întâmplă în școală, lichidându-le fără nici o remușcare și lăsând mii de tineri fără viitor, iar sistemul cu un deficit de mii de cadre didactice.
Educația noastră e bătrână și obosită - nu intră în comă doar datorită celor circa 50% pedagogi de peste 50 de ani.
CRIZĂ este cuvântul care caracterizează sistemul educațional din Republica Moldova! https://statistica.gov.md/.../activitatea-institutiilor...
Una dintre problemele importante cu care se confruntă sistemul educațional moldovenesc este îmbătrânirea corpului profesoral-didactic. O analiză a repartizării personalului pe grupe de vârstă relevă faptul că ponderea cadrelor didactice cu vârsta 60 ani și peste, în care sunt cuprinse toate cadrele didactice aflate în pragul pensionării, s-a majorat cu 6 %, comparativ cu anul de studii 2013/14, constituind 20,8%. Ieșirea acestor persoane din sistem riscă să genereze un deficit de cadre didactice deloc neglijabil.
În același timp, din numărul total de cadre didactice, ponderea persoanelor cu vârsta sub 30 ani a constituit 8%, înregistrând o diminuare cu 5,7% comparativ cu anul de studii 2013/14.
Astfel în anul de studii 2022/23, cadrele didactice din învățământul primar și secundar general constituie 26,3 mii persoane (sau cu 18,3% mai puțin față de anul de studii 2013/14).
Anual scade numărul cadrelor didactice și creşte constant deficitul de profesori, atingând cota de 2.350 de cadre lipsă.
O altă problemă care nu poate fi neglijată este salariul mic al cadrelor didactice. Remunerarea în învățământ a devenit și mai demotivantă, iar creșterea vertiginoasă a prețurilor din ultimele luni a agravat situația profesorilor, care au sărăcit și mai mult.
Astfel, Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestrul III al anului 2022 salariul mediu lunar în învățământ este de 8126,2 lei, ceea ce constituie doar 76,3% (respectiv 71,3% în instituțiile publice) din câștigul mediu salarial în economia țării. Este cel mai scăzut indice din ultimii ani.
Această situație afectează grav sistemul educațional din țara noastră, atât din punct de vedere al calității studiilor, cât și al menținerii specialiștilor și atragerii tinerilor în sistem. Riscăm ca deficitul de cadre didactice de câteva mii, cu care a început anul de studii, să crească exponențial.
Apropo, pe parcursul anului trecut a continuat procesul de „optimizare” (închidere) a școlilor. Astfel în 2022/23 își vor desfășura activitatea cu 13 instituții mai puțin decât în anul precedent.
În condițiile lipsei unei viziuni și a capacității autorităților de a gestiona eficient sistemul educational din Republica Moldova lucrurile s-au agravat, iar sistemul educațional riscă să intre în colaps.
Doamnelor și domnilor guvernanți, educația trebuie susținută, în caz contrar riscăm să ne pierdem viitorul.