YG Corp
 

O RESURSĂ DE MILIOANE RĂMÂNE NEVALORIFICATĂ DE AUTORITĂȚI

Discuțiile privind identificarea căilor de sporire a sănătății și bunăstării cetățenilor Moldovei ne determină să revenim la studiul „Beneficiul social al investiției în fotbal” realizat la inițiativa președintelui FMF Leonid Oleinicenco, cu sprijinul UEFA, în baza modelului Social Return on Investment (SROI) implementat în aproape toate țările europene.

Studiul aduce în atenția administrației publice centrale și a autorităților locale un set de argumente economice și sociale care demonstrează beneficiile investițiilor în fotbal. Și nu este vorba neapărat de creșterea performanțelor sportive, ci de sănătatea și bunăstarea cetățenilor Moldovei în general.

Potrivit studiului, cei 54.000 de jucători înregistrați în Moldova aduc un impact estimat în valoare de 59.800.000 euro la Produsul Intern Brut (PIB), prin contribuție directă la economia locală, beneficii sociale și economii în sistemul de sănătate.

La nivel economic, fotbalul din Republica Moldova are o contribuție de 48,2 milioane euro, determinată de valoarea economică a noilor facilităţi (21 milioane euro), valoarea cheltuielilor de participare (27,2 milioane euro) și crearea a aproximativ 8800 noi locuri de muncă.

Din punct de vedere social, fotbalul sprijină reducerea abandonului școlar, a criminalității și alte beneficii pentru tineri şi educaţie. Astfel, participarea la activitatea fotbalistică are un impact (economii) de 874.000 euro asupra societăţii prin reducerea criminalităţii (3000 euro), NEET/neîncadrați în muncă și necuprinși în nicio formă de învățământ sau formare (161 000 euro), îmbunătățirea educației (505 000 euro) și voluntariat (205 000 euro).

Practicarea fotbalului de către moldoveni are un impact asupra bugetului sănătăţii (10,72 milioane euro). Astfel se realizează economii majore prin prevenirea îmbolnăvirilor legate de stilul de viaţă, contribuind la o naţiune mai sănătoasă.

Studiul mai spune că dacă s-ar investi anual doar 41 de euro în fiecare nou practicant de fotbal, acesta ar aduce un beneficiu de 712 euro în economie, sănătate, mediul social și performanță, iar impactul total la PIB va fi de 61 milioane euro.

Studiul efectuat reliefează beneficiile investițiilor publice în fotbal pentru comunitate și le dă decidenților politici argumente pentru dezvoltarea infrastructurii sportive.

FMF continuă eforturile de sporire a numărului practicanților, dar, de la un punct încolo, nu mai sunt suficiente doar resursele federației. Se impune atragerea sprijinului autorităților publice.

Sperăm ca abordarea propusă și sprijinită de UEFA, Uniunea Europeană, Organizația Mondială a Sănătății și Națiunile Unite să fie preluată și valorificată de autoritățile Republicii Moldova în beneficiul fiecărui cetățean și al societății.

Întregul studiu îl puteți găsi AICI. https://fmf.md/.../blog/UEFA%20SROI%20MDA%20trad%20ro.pdf